top of page

Stingerea obligațiilor sau reechilibrarea contractului de credit în temeiul Legii 77/2016

Writer's picture: Avocat Ștefania GrigorieAvocat Ștefania Grigorie

Debitorii aflați în executare silită sau chiar și cei ce sunt cu plata ratelor la zi trebuie să știe că aceștia pot solicita creditorului reechilibrarea contractului de credit, dar și stingerea obligațiilor născute din acesta!


Stingerea obligațiilor aferente contractului de credit, stingerea datoriei reziduale sau reechilibrarea contractului de credit pot fi obținute dacă debitorii transmit creditorului o notificare în temeiul Legii nr. 77/2016 astfel cum a fost modificată prin Legea 52/2020,


Pentru ca banca / instituția creditoare să poată da curs notificării dumneavoastră, trebuie să îndepliniți câteva condiții:



1. Creditorul și debitorul fac parte din categoria profesionist – consumator așa cum se prevede în articolul 1 (1) al Legii 77/2016 modificată prin Legea 52/2020.


2. Cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depășea echivalentul a 250.000 EURO.


3. Creditul a fost contractat de către consumator cu scopul de a achiziționa, construi, extinde, amenaja, reabilita un imobil cu destinație de locuință sau indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puțin un imobil având destinația de locuință.


4. Este îndeplinită condiția impreviziunii.


Un aspect important al acestei Legi constă în faptul că, potrivit articolului 4 alin. (4) echilibrarea și continuarea contractului de credit sunt prioritare.

Astfel, în situația în care se poate dispune reechilibrarea contractului de credit și continuarea acestuia, instanța de judecată va trebui să se pronunțe în acest sens, și numai în situația în care nu exista niciun alt remediu se va dispune transmiterea proprietății asupra imobilului ipotecat în favoarea creditorului și stingerea datoriei debitorului.


Care este procedura dacă doresc să beneficiez de stingerea datoriei / reechilibrarea contractului de credit / ștergerea datoriei reziduale?


Potrivit aceluiași act normativ, consumatorul transmite creditorului, prin intermediul unui avocat (executor judecătoresc sau notar), o notificare prin care informează că a decis transmiterea dreptului de proprietate / reechilibrarea contractului de credit / ștergerea datoriei reziduale detaliind și condițiile de admisibilitate.


În momentul transmiterii unei asemenea notificări important este să analizăm dacă în cauza noastră este indeplinită și condiția impreviziunii.


Impreviziunea intervine atunci când:


a) Pe durata contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creștere peste 52.6% față de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de BNR la momentul transmiterii notificării și cursul afișat de BNR la data încheierii contractului de credit.


b) Pe durata executării contractului de credit, obligația de plată lunară înregistrează o creștere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.


De asemenea, pentru ca impreviziunea să fie incidentă este necesară menținerea pragurilor valorice anterior menționate pe o perioadă de 6 luni anterioară transmiterii notificării de dare în plată.


Așadar, ce putem obține prin intermediul notificării de dare în plată?

· Suspendarea executării silite / plății ratelor aferente contractului de credit.

· Ștergerea datoriei reziduale rămase în urma executării silite imobiliare.

· Stingerea întregii datorii în situația în care se dă în plată imobilul ipotecat.

· Diminuarea cursului valutar și a ratelor aferente contractului de credit.


Astfel, dacă doriți să obțineți reechilibrarea contractului de credit și micșorarea ratelor aferente acestuia / încetarea contractului sau stingerea datoriei reziduale, contactați-ne pentru a găsi o soluție împreună.

Comments


bottom of page