top of page

Specificul infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe

Writer's picture: Avocat Ștefania GrigorieAvocat Ștefania Grigorie

Updated: Feb 12, 2023


Potrivit prevederilor Codului Penal conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani sau cu amenda.


Astfel, conducătorul auto care a fost depistat în trafic conducând un autovehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe psihoactive este sancționat potrivit legislației în vigoare.


În ceea ce privește consumul de alcool, în cazul conducătorilor auto depistați cu o alcoolemie de până 0,4 g/l în aerul expirat, polițistul va constata contravenția prin intermediul unui proces – verbal, iar dacă valoarea alcoolemiei din aerul expirat depășește această limită, șoferul autovehiculului va fi obligat să se supună recoltării probelor biologice pentru a se stabili cu exactitate valoarea alcoolemiei din sânge.


Dacă în urma analizelor de laborator se determină o alcoolemie de minim 0,80 g /l alcool pur în sânge, celui în cauză, șoferului i se întocmește un dosar penal, el riscând o pedeapsă cu închisoarea de la unu la cinci ani sau o amendă penală.


Aceeași sancțiune se aplică și în cazul șoferilor care conduc un autovehicul după ce au consumat substanțe psihoactive.


Înalta Curte de Casație și Justiție a concluzionat că: ”persoana se află sub influenţa unor substanţe psihoactive, în accepţiunea dispoziţiilor art. 336 alin. (2) C. pen., ori de câte ori în organismul acesteia au fost introduse substanţe care produc efecte psihoactive, indiferent de cantitatea de substanţă consumată sau de concentraţia de substanţă identificată în probele sale biologice şi indiferent dacă modificările fizice, psihice ori comportamentale ale persoanei sunt sau nu sunt perceptibile, întrucât legiuitorul prezumă că orice substanţă psihoactivă introdusă în organism generează modificări ale sistemul nervos central şi ale funcţiilor cognitive incompatibile cu conducerea în siguranţă a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere (I.C.C.J., Secţia penală, decizia nr. 365/RC din 16 octombrie 2020)”.


Important de cunoscut este faptul că noțiunea de substanțe psihoactive vizează atât drogurile clasice (cel mai des întâlnit drog în rândul șoferilor fiind marijuana / THC), dar și compușii sintetici (etnobotanicele spre exemplu).


Testarea șoferilor în trafic se realizează cu ajutorul unui drugtest, iar în situația unui rezultat pozitiv, șoferii vor fi obligați să ofere probe biologice (sânge și urină) la serviciile de medicină legală județene sau INML pentru București.


După recoltarea analizelor, șoferului i se va întocmi un dosar de urmărire penală pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, și i se va reține permisul de conducere pe toată durata procesului penal.


Asistența șoferului în cauză de către un avocat încă de la momentul demarării urmăririi penale este esențială, putând să ofere persoanei o soluție favorabilă.


Dacă vă confruntați cu o situație similară, contactați-ne pentru a vă ajuta!

Comments


bottom of page