De cele mai multe ori, odată cu luarea deciziei de a divorța o întrebare frecventă adresată de soți este aceea dacă își pot păstra numele de familie din timpul căsătoriei.
Cu toate că de cele mai multe ori, în urma unui divorț, cel care a preluat numele celuilalt soț revine la numele anterior căsătoriei, există situații în care soțul poate păstra numele dobândit în urma căsătoriei.
Astfel de situații se întâlnesc atunci când:
- Celălalt soț este de acord
- În raportare cu interesul superior al minorului – există situații, în care în urma analizei situației de fapt, instanța consideră ca fiind util ca minorul să aibă același nume de familie ca și persoana cu care locuiește în mod statornic.
- Când soțul este recunoscut în societate / în cadrul profesiei sale cu numele de familie din timpul căsătoriei.
Potrivit articolului 383 din Codul Civil:
(1) La desfacerea căsătoriei prin divorţ, soţii pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei. Instanţa ia act de această înţelegere prin hotărârea de divorţ.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soţi sau de interesul superior al copilului, instanţa poate să încuviinţeze ca soţii să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înţelegeri între ei.
(3) Dacă nu a intervenit o înţelegere sau dacă instanţa nu a dat încuviinţarea, fiecare dintre foştii soţi poartă numele dinaintea căsătoriei.
Așadar, dacă nu s-a solicitat păstrarea numelui de familie, dacă între soți există neînțelegeri sau instanța de judecată nu consider util să vă păstrați numele de familie din timpul căsătoriei, va trebui să reveniți la numele anterior.
Dacă vă confruntați cu un divorț și vreți să stiți ce drepturi aveți, contactați-ne!
Comments