top of page

Ce s-a întâmplat cu instituția punerii sub interdicție?

Writer's picture: Avocat Ștefania GrigorieAvocat Ștefania Grigorie

Prin Decizia nr. 601/2020 instanța de contencios constituțional a constatat neconformitatea dispozițiilor art. 164 alin. (1) C.civ. care stabileau că persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienației sau debilității mintale poate fi pusă sub interdicție.


Odată cu declararea ca neconstituționale a prevederilor legale referitoare la punerea sub interdicție, întrebarea firească este aceea a modului în care se poate realiza în continuare ocrotirea legală a persoanelor majore care suferă de dizabilități psihice și psihosociale.


În acest context a fost adoptată Legea nr. 140/2022 privind unele măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale și modificarea și completarea unor acte normative, al cărei scop este acela de a crea în legislația de drept comun, dar și în cea specială.


Astfel, persoanele majore care nu se pot îngriji singure de interesele lor din cauza unei deteriorări a facultăților mintale nu vor mai putea fi puse sub interdicție, ci acestea vor beneficia de consiliere judiciară sau tutelă specială dacă această măsură este necesară pentru exercitarea capacității sale civile.


1. Când poate beneficia o persoană de consiliere judiciară?


Potrivit Legii 140/2022 o persoană poate beneficia de consiliere judiciară dacă deteriorarea facultăților sale mintale este parțială și este necesar să fie consiliată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertăților ei.


Instituirea consilierii judiciare se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecție adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenței pentru încheierea actelor juridice și în cazul în care deteriorarea facultăților sale mintale este totală și , după caz, permanentă și este necesar să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertăților ei.


Însă, trebuie avut în vedere faptul că instituirea consilierii judiciare se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecție adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenței pentru încheierea actelor juridice.


2. Instituirea tutelei speciale


În ceea ce privește tutela specială, aceasta poate fi instituită atunci când deteriorarea facultăților mintale ale unei persoane este totală și, după caz, permanentă și este necesar să fie reprezentată în mod continuu în exercitarea drepturilor și libertăților ei.


Instituirea tutelei speciale se poate face numai dacă nu poate fi asigurată o protecție adecvată a persoanei ocrotite prin instituirea asistenței pentru încheierea actelor juridice sau a consilierii judiciare.


Important de știut este și faptul că pot beneficia de tutelă specială și minorii cu capacitate de exercițiu restrânsă. Cu toate acestea, atunci când instanța de tutelă apreciază că ocrotirea persoanei se poate realiza prin instituirea curatelei sau prin punerea sa sub consiliere judiciară, această măsură se poate dispune cu un an înainte de data împlinirii vârstei de 18 ani și începe să producă efecte de la această dată.


În ceea ce privește durata acestor măsuri, instituirea consilierii judiciare este dispusă pentru o perioadă care nu poate depăși 3 ani, iar instituirea tutelei speciale este dispusă pentru o perioadă care nu poate depăși 5 ani. Cu toate acestea, în cazul în care deteriorarea facultăților mintale ale persoanei ocrotite este permanentă, instanța poate dispune prelungirea măsurii tutelei speciale pentru o durată mai mare, care nu poate să depășească 15 ani.


Persoanele care pot cere punerea sub ocrotire sunt: cel care necesită ocrotire, soțul sau rudele acestuia, afini, de persoana care locuiește cu el, precum și de celelalte persoane, organe, instituții sau autorități prevăzute de art. 111 din Codul civil.


Dacă vă aflați într-o situație similară, ne puteți contacta pentru a afla mai multe detalii!

Comments


bottom of page